Forsiden

Grunderkvinner: Tre av seks finalister fra Oslo

[pressemelding] Tre av de seks gründerkvinnefinalistene fra Oslo: Kathrine Molvik fra Isdalstø årets gründerkvinne 2016.

Molvik er sveiseingeniør og gründeren av bedriften FeC. Tirsdag 8. mars 2016 ble Molvik kåret  til vinner av Female Entrepreneur 2016 og hovedprisen på en halv million kroner fra Innovasjon Norge.

Sveisekompetansen i Norge står for hurtig fall, og hindrer kvalitet, sikkerhet og konkurransedyktige leveranser fra norske bedrifter. Dette ønsket Kathrine Molvik (36) å gjøre noe med, og startet den sveisetekniske gründerbedriften FeC AS i Knarvik i 2014.

- Å vinne prisen Female Entrepreneur 2016 er en fantastisk anerkjennelse av arbeidet med FeC. Jeg har alltid hatt tro på det vi gjør, og nå kan vi realisere planene våre enda hurtigere enn vi ellers ville gjort, sier Molvik.

Flere kvinnelige gründere 
Female Entrepreneur (tidligere Årets gründerkvinne) ble først arrangert i 2009, og deles ut av Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet. I år ble prisen ble delt ut av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit på et arrangement på DOGA, Norsk design- og arkitekstursenter i Oslo. Hver av de seks finalistene mottok en pris på 50 000 kroner, delt ut av statssekretær for næringsministeren, Dilek Ayhan.

Aldri har flere kvinner søkt om å bli Female Entrepreneur. Mens det var rundt 30 søkere de første årene, var det i år 130 søkere som meldte seg på konkurransen om å vinne en halv million kroner. Bedriftene må representere en nyskapende forretningside eller verdikjede, med internasjonalt vekstpotensial.

Bidrar til omstilling av norsk næringsliv
Vinner av hovedprisen, Kathrine Molvik har lang utdannelse og bred praktisk erfaring fra industrien i inn- og utland, og startet karrieren som industrirørleggerlæring allerede som 15-åring. Gründerens forretningsidé er å bygge opp et internasjonalt kompetansesenter for material- og sveiseteknologi som håndterer hele verdikjeden fra utdanning av fagarbeidere til forsking og utvikling av industrien. Med dette vil FeC ta et fag med lange tradisjoner og løfte det inn i den digitale og robotiserte fremtiden.

- Molvik har med bedriften FeC bragt delingsøkonomien inn i indusrien, nærmere bestemt sveisenæringen, og skapt en helt ny tjeneste som har potensial til å fungere på en måte markedet ikke forventer. Det er dette vi kaller disruptiv innovasjon, en «game-changer», og er det noe vi trenger mer av i omstillingen av norsk næringsliv, så er det nettopp det, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge og juryleder i Female Entrepreneur 2016, Anita Krohn Traaseth.

Snur opp ned på tradisjonelle forretningsmodeller
Blant kriteriene som ligger til grunn for å vinne prisen Female Entrepreneur, er at selskapet skal ha et internasjonalt vekstpotensial, gründeren skal kunne vise til høy gjennomføringsevne, ambisjoner og være en rollemodell med evne til å inspirere flere kvinner til å satse på vekstbedrifter.

 «Vinneren innoverer i en tradisjonell, konservativ og svært mannsdominert bransje, og har potensial til å fornye og forandre en næring. Hun ser helheten og muligheten i å anvende et tradisjonelt fag i en ny tid. Tross nedgang i oljerelatert industri og en tøff start har hun allerede klart å finne nye markeder. Hun har teft og pågangsmot, og snur opp ned på tradisjonelle forretningsmodeller» sto det i jurybegrunnelsen, som ble lest opp av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit. 

Foruten Anita Krohn Traaseth, besto juryen av Anne Lisæth Schøyen, fungerende daglig leder i DOGA, Anne Kristi Koppang, gründer av Olivia-kjeden, Shahzad Rana, gründer og teknologidirektør i Microsoft og Kari Olrud Moen, konserndirektør produkt DNB.

Nyskapende og samfunnsrettet 
FeC har allerede oppnådd gode rammekontrakter, omsetning og referansekunder som Well Connection AS (tidligere Frank Mohn Mongstad), Bergen Engines (Rolls Royce) og FM Stålbygg (Stord). Bedriften er også godt i gang med samarbeid med Advisio, et stort dansk selskap som jobber mot bygg og anlegg og har tilsluttet 200 kunder. Molvik er dessuten i gang med nye samarbeidsprosjekter med sin mentor, Linn Cecilie Moholt, administrerende direktør i Karsten Moholt AS, som hun møtte i regi av Innovasjon Norges mentortjeneste.

- Molvik har skapt en bedrift som er samfunnsviktig, nyskapende, framtidsrettet, og har mulighet for internasjonal vekst. Vi ønsker henne lykke til på ferden, vi skal heie høylytt, og gleder oss til å følge utviklingen videre, avslutter Anita Krohn Traaseth.

De øvrige finalistene i Female Entrepreneur 2016

Karen Dolva (25) med bedriften No Isolation, Oslo, som utvikler en avatarrobot for langtidssyke barn.

Beate Størkson (40) med bedriften Viscenario, Oslo, som står bak teknologi som forenkler drift i bygg- og eiendomsbransjen.

Mona Jensen (41) med bedriften Tom Wood, Oslo, som har gjort global suksess med smykker og klær.

Ingrid Lonar (28) med bedriften AssiTech, Trondheim, som har utviklet en fallforebyggende trapperullator.

Berta Lende Røed (41) med bedriften Fuel It, Bryne, som utvikler kommunikasjons- og relasjonverktøyet for privatlivet og næringslivet.

 

Tidligere vinnere av prisen

2014: Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch med bedriften SALT Lofoten AS
2013: Ragnhild Wik & Linda Walsøe med bedriften Wik & Walsøe 
2012: Siri Skøien med bedriften Comlight AS 
2011: Silje Vallestad med bedriften Bipper Communications 
2010: Elisabet Norderup Michelson med bedriften Elmico AS 
2009: Gry Cecilie Sydhagen med bedriften Metizoft AS

Prisen ble ikke delt ut i 2015

For mer informasjon, kontakt Maya Liu Bøckman Vinje, 
kommunikasjonsrådgiver i Innovasjon Norge, mob. 977 47 537maboc@innovasjonnorge.no

Relaterte saker fra arkivet

>> BOLIGPRISEN OPP 16,5 PROSENT TROSS NEDGANG I MAI

[eiendom] Oslo har fremdeles den høyeste 12 måneders veksten i eindomsprisene på 16,5 prosent, tross en prisnedgang i mai måned på 1,4 prosent.  Dette ifølge tall fra Eiendom Norge.

Les mer...

>> OVERTAR TOPPJOBBEN I NORGES VAREMESSE

Gunn Helen Hagen overtar ledelsen i stiftelsen Norges Varemesse fra 1. juni 2016.

Les mer...

>> NY SJEF FOR SALGET AV OSLO

[pressemelding] Ny sjef for markedsføringen av Oslo: Christian Lunde overtar i Visitoslo.

Les mer...

>>TOPPINDUSTRISENTER TIL GAUSTABEKKDALEN

[pressemelding]  Oslo gikk seirende ut av lokaliseringskampen om det nye Toppindustrisenteret.

Les mer...

SKAL UTREDE JOURNALISTISK NÆRINGSKLYNGE

[pressemelding]* Skal utrede næringsklynge for journalistikk i Oslo:  Guro Istad starter i prosjektstilling i Oslo Media House.

Les mer...

@oslokommune

Følge twitterstrømmen om søppelskandalen her!

 

Les mer...

20 MILLIONER virkemiddelkroner til innovasjon i Oslo og Akershus

[innovasjonsstøtte] Sammen med Oslo kommune har Akershus fylkeskommune vedtatt rundt 20 millioner kroner til innovasjonsprosjekter i Oslo og Akershus for 2017. 

Les mer...

Søppelkrisen får konsekvenser: Ny leder i Renovasjonsetaten

[oslo kommune] Etter et halvt år med søppelkrise er det nok:  Renovasjonssjefen byttes ut.

Les mer...

Se opptaket fra NHOs årskonferanse 2017!

 [Årskonferansen] Følg norsk næringslivs årlige storsamling som NHO har direktestrømmet fra Oslo Spektrum.   Konferansen har fått navnet Made in Norway, på jobb for en grønn fremtid. 

Les mer...

HØYSKOLEN KRISTIANIA OVERTAR WESTERDALS

[pressemelding] Osloskoler slår seg sammen:  Høyskolen Kristiania forhandler om å kjøpe Westerdals Oslo ACT

Les mer...

FORRETNINGSADVOKAT ROMANDEBUTERER MED NAZIKRIM

[boklansering] Trond Vernegg, oslobasert forretningsadvokat, forfatter, eks-journalist og riksmålsformann, har valgt krimsjangeren for sin første skjønnlitterære bok:  Plottet er vevd inn i en 70 år lang etterkrigstid hvor det eksisterer et "underjordisk" nazinettverk tettpakket av maktintriger, kamp om store penger og dertil hørende vold og hevn.

Les mer...

BYGGER FOSSILFRI JORDAL AMFI FOR 400 MILLIONER

 [pressemelding] Kontrakt til 400 millioner kroner:   NCC Norge AS bygger nye Jordal Amfi for Kultur- og idrettsbygg Oslo KF 

Les mer...

HOME CONTROL VINNER AV 100 PITCHES

[pressemelding] Smarthus-gründerne bak Home Control stakk av med premien på 300 000 kroner i pitchekonkurransen «100 Pitches».

-

Les mer...

[konferanse] BIOMARINT TOPPMØTE I OSLO

[pressemelding - konferanse] Norge vertsland for BioMarine Business Convention 2016: Utnyttelse av de blågrønne bioressursene i fokus! 

Les mer...

OMM16: OPPDATER DEG OM NYE LØSNINGER FØR DU TAR NYE BESLUTNINGER!

 

[pressemelding konferanse] Det skjer i Skippergata torsdag 1. september 2016 kl 13-18: Beslutningstakere med innflytelse budsjetter i milliardklassen er i salen når Oslo Media Meeting braker løs.

  

Les mer...

Starter motorveiutvidelse i samferdselskompromiss til 75 milliarder kroner

[pressemelding] Bompenger for elbiler i rushtiden: Byrådspartiene forhandlet frem Oslopakke 3 med E18-utbygging, flere nye T-banelinjer og kollektivterminal på Lysaker.

Les mer...

Skatteetaten vil flytte enda mer ut av Oslo

[rapport] Vil flytte enda mer ut av Oslo:  Skatteetaten foreslår enda en halvering av antall skattekontor.

Les mer...

SSB: SMÅBELØP SOM VIRKEMIDDEL GIR NULL AVKASTNING

[pressemelding] SSB-rapport viser at virkemidler under 500 000 kroner gir null avkastning.  Skal en spore samfunnsmessig gevinst, må tilskuddet være over 1,5 millioner kroner.

Les mer...

Olaf Thommessen overtar i Bedriftsforbundet

[pressemelding] Tar over i Bedriftsforbundet:  Olaf H. Thommessen ny administrerende direktør.

Les mer...

Ny skandinavisk PR-allianse [prm]

[pressemelding] Oslo-byrå med ny, skandinavisk PR-allianse.

Les mer...