Forsiden

Oslo faller gjennom i storbykonkurransen

Oslo faller gjennom i storbykonkurransen

Næringsbyråd Hallstein Bjercke mener Oslo fortsatt er for lite kjent internasjonalt, og plusser på med 1,5 million kroner til mer markedsføring ute. Foto: Gorm K. Gaare

OSLOBUDSJETTET - Kommunen vil satse enda mer på å bli kjent internasjonalt

Tross mange års innsats strever Osloregionen med å profilere seg effektivt mot internasjonalt næringsliv. Derfor vil Byrådet plusse på 1,5 millioner til sitt eget næringselskap Oslo Business Region.  Samtidig  blir det fratrekk på  5 millioner i tilskuddet til destinasjonsselskapet VisitOslo i  kommunens 2015-budsjett.

Byrådet slår i sitt budsjettforslag for 2015 fast at den forventede veksten i hovedstadens befolkning gjør det "helt nødvendig med en tilsvarende vekst i verdiskaping, næringsliv og arbeidsplasser. Flest mulig må bidra og lykkes i arbeidslivet. Derfor ønsker byrådet at Oslo skal være talentenes og mulighetenes by".

Selv om arbeidet for å gjøre Oslo attraktiv, ikke minst for fremtidsrettede, internasjonale bedrifter har pågått i mange år allerede, er resultatet i følge Byrådet under pari.

Ikke tiltrekkende

Oslo har et stort behov for kvalifisert arbeidskraft og konkurrerer med andre europeiske storbyregioner om talenter og kunnskapsarbeidere, bedriftsetableringer og investeringer.

Til tross for god internasjonal rekruttering til forskning og utdanning i regionen, er den ikke særlig tiltrekkende i det store bildet. 

Byrådet skriver at det er lite kjennskap ute i verden til hva Osloregionen kan tilby: "Kjennskap til Osloregionens attraktivitet internasjonalt er lav".

Byrådet skriver at det vil "utvikle og profilere Oslos attraktivitet og hovedstadens fortrinn som nærings- og besøksregion internasjonalt".

Nye millioner til profil, hvis andre spleiser

Det konkrete uttrykket for dette målet er at Oslo Business Region, som ble etablert i 2013 i forlengelsen av nedleggingen av Oslo Technopol,  og som er kommunens viktigste våpen i den harde konkurransen om kloke hoder og fremtidsrettede bedriftsetableringer i Nord-Europa, neste år får en påplussing på 1,5 millioner kroner "for å styrke den internasjonale profileringsinnsatsen i 2015".

Den økte innsatsen forutsettes å utløse privat og annen offentlig finansiering.

Budsjettforslaget slår fast at Oslo har mindre nyskapning enn hva man kan forvente av en by med så mye forskningsinnsats. Håpet er at satsingen på Oslo Business Region AS skal bidra til å "utvikle tilbudene innen entreprenørskap for etablering av flere vekstkraftige bedrifter". 

Kutt

Totalt sett får støtten til internasjonal profilering, reiseliv og entreprenørskap et kutt på 5,5 millioner kroner i 2015 dersom Byrådets budsjettforslag blir stående.

Project Oslo Region

Blant tiltakene for å skape mer blest om Oslo blant unge, talentfulle verdensborgere, har Oslo Business Region i samarbeid med Samarbeidsalliansen Osloregionen i høst startet "Project Oslo Region".  Studenter blir invitert til å komme med ideer og innspill til hva som kan gjøres.   En jury skal kåre det beste innspillet, og vinneren får ett års internship hos Oslo Business Region.

Les mer om Project Oslo Region her!

Relaterte saker fra arkivet

>> BOLIGPRISEN OPP 16,5 PROSENT TROSS NEDGANG I MAI

[eiendom] Oslo har fremdeles den høyeste 12 måneders veksten i eindomsprisene på 16,5 prosent, tross en prisnedgang i mai måned på 1,4 prosent.  Dette ifølge tall fra Eiendom Norge.

Les mer...

>> OVERTAR TOPPJOBBEN I NORGES VAREMESSE

Gunn Helen Hagen overtar ledelsen i stiftelsen Norges Varemesse fra 1. juni 2016.

Les mer...

>> NY SJEF FOR SALGET AV OSLO

[pressemelding] Ny sjef for markedsføringen av Oslo: Christian Lunde overtar i Visitoslo.

Les mer...

>>TOPPINDUSTRISENTER TIL GAUSTABEKKDALEN

[pressemelding]  Oslo gikk seirende ut av lokaliseringskampen om det nye Toppindustrisenteret.

Les mer...

SKAL UTREDE JOURNALISTISK NÆRINGSKLYNGE

[pressemelding]* Skal utrede næringsklynge for journalistikk i Oslo:  Guro Istad starter i prosjektstilling i Oslo Media House.

Les mer...

@oslokommune

Følge twitterstrømmen om søppelskandalen her!

 

Les mer...

20 MILLIONER virkemiddelkroner til innovasjon i Oslo og Akershus

[innovasjonsstøtte] Sammen med Oslo kommune har Akershus fylkeskommune vedtatt rundt 20 millioner kroner til innovasjonsprosjekter i Oslo og Akershus for 2017. 

Les mer...

Søppelkrisen får konsekvenser: Ny leder i Renovasjonsetaten

[oslo kommune] Etter et halvt år med søppelkrise er det nok:  Renovasjonssjefen byttes ut.

Les mer...

Se opptaket fra NHOs årskonferanse 2017!

 [Årskonferansen] Følg norsk næringslivs årlige storsamling som NHO har direktestrømmet fra Oslo Spektrum.   Konferansen har fått navnet Made in Norway, på jobb for en grønn fremtid. 

Les mer...

HØYSKOLEN KRISTIANIA OVERTAR WESTERDALS

[pressemelding] Osloskoler slår seg sammen:  Høyskolen Kristiania forhandler om å kjøpe Westerdals Oslo ACT

Les mer...

FORRETNINGSADVOKAT ROMANDEBUTERER MED NAZIKRIM

[boklansering] Trond Vernegg, oslobasert forretningsadvokat, forfatter, eks-journalist og riksmålsformann, har valgt krimsjangeren for sin første skjønnlitterære bok:  Plottet er vevd inn i en 70 år lang etterkrigstid hvor det eksisterer et "underjordisk" nazinettverk tettpakket av maktintriger, kamp om store penger og dertil hørende vold og hevn.

Les mer...

BYGGER FOSSILFRI JORDAL AMFI FOR 400 MILLIONER

 [pressemelding] Kontrakt til 400 millioner kroner:   NCC Norge AS bygger nye Jordal Amfi for Kultur- og idrettsbygg Oslo KF 

Les mer...

HOME CONTROL VINNER AV 100 PITCHES

[pressemelding] Smarthus-gründerne bak Home Control stakk av med premien på 300 000 kroner i pitchekonkurransen «100 Pitches».

-

Les mer...

[konferanse] BIOMARINT TOPPMØTE I OSLO

[pressemelding - konferanse] Norge vertsland for BioMarine Business Convention 2016: Utnyttelse av de blågrønne bioressursene i fokus! 

Les mer...

OMM16: OPPDATER DEG OM NYE LØSNINGER FØR DU TAR NYE BESLUTNINGER!

 

[pressemelding konferanse] Det skjer i Skippergata torsdag 1. september 2016 kl 13-18: Beslutningstakere med innflytelse budsjetter i milliardklassen er i salen når Oslo Media Meeting braker løs.

  

Les mer...

Starter motorveiutvidelse i samferdselskompromiss til 75 milliarder kroner

[pressemelding] Bompenger for elbiler i rushtiden: Byrådspartiene forhandlet frem Oslopakke 3 med E18-utbygging, flere nye T-banelinjer og kollektivterminal på Lysaker.

Les mer...

Skatteetaten vil flytte enda mer ut av Oslo

[rapport] Vil flytte enda mer ut av Oslo:  Skatteetaten foreslår enda en halvering av antall skattekontor.

Les mer...

Ordførere i Osloregionen krever Citylink-fortgang [prm]

[pressemelding] Osloregionens ordførere med opprop: Få fart på Citylink!

Les mer...

SSB: SMÅBELØP SOM VIRKEMIDDEL GIR NULL AVKASTNING

[pressemelding] SSB-rapport viser at virkemidler under 500 000 kroner gir null avkastning.  Skal en spore samfunnsmessig gevinst, må tilskuddet være over 1,5 millioner kroner.

Les mer...

Olaf Thommessen overtar i Bedriftsforbundet

[pressemelding] Tar over i Bedriftsforbundet:  Olaf H. Thommessen ny administrerende direktør.

Les mer...