Forsiden

Oslo er Europas elbilby

Oslo er Europas elbilby

El-biler har ennå ikke fått gjennombruddet i billandet Tyskland så når prosjektleder Ole H. Hannisdahl i dag presenterer norsk el-bil-satsing på en konferanse i Berlin - er spørsmålet hvordan tyskerne skal nå målet om en million el-biler innen 2020. Foto: Dag Yngland/Grønn bil.

Elbil-byen Oslo er i ferd med å bli forbilde for hele Europa - nå også i bilgale Tyskland. Prosjektleder Ole Henrik Hannisdahl i Grønn Bil varhovedtaler for 300 tyske bileksperter på konferansen “Innovations(t)raum Elektromobilität” i keiserbyen Potsdam utenfor Berlin tirsdag 28. januar 2014. Tyskerne vil vite hvorfor Oslo lykkes og ikke de.

Dag Yngland

Tyskland har ambisøse mål for overgangen til elektrisk drevne biler. En million slike kjøretøy skal være på veiene innen 2020, ifølge kansler Angela Merkels planer. Men virkeligheten ser annerledes ut. Med dagens tempo og knappe 4000 nyregistreringer ifjor vil hun nå det målet først i 2216. Totalt er det registrert 70 000 el- og hybridbiler i landet, ifølge businessmagasinet WiWo.

Ole Henrik Hannisdahl

- Tysk bilindustri har lenge vært avventende til el-biler, men nå skjer det noe. På den siste bilutstillingen i Frankfurt i høst presenterte også luksusmerker som BMW, Mercedes og Audi nye modeller. Økt etterspørsel og konkurranse fra Asia og USA gjør at de tyske produsentene nå må på banen, mener Hannsidahl i Grønn Bil. 

En statistikk som er hele bilbransjens snakkis er at luksus-elbilen Tesla i september ifjor var Norges mest solgte modell - før allemannsbilen Golf. Det har satt spor i tysk bilbransje, der Norge er et av de mest trofaste Volkswagen-landene.

Se til Norge

Tyske politikere har også begynt å se til Norge og Oslo. Den nye tyske samferdselsministeren, Alexander Dobrindt, har allerede varslet at han  vil kopiere norske privilegier som fri parkering og adgang til bussporene. 

Han vil likevel ikke subsidiere eller frita bilene helt for skatter og avgifter. I Tyskland kan el-biler være opptil 80 000 kroner (10 000 euro) dyrere enn tilsvarende modeller med bensin eller dieselmotorer.

- Norge har vist at det er motsatt vei vi må gå. El-biler må være gunstigere og mer attraktive å kjøre enn bensin og dieselmotorer. Myndighetene må også legge til rette infrastrukturen. I Norge har vi bred eneighet fra ytterste høyre til ytterste venstre om at dette er det vi vil. Derfor blir det også resultater, sier Hannisdahl.

Relaterte saker fra arkivet

>> BOLIGPRISEN OPP 16,5 PROSENT TROSS NEDGANG I MAI

[eiendom] Oslo har fremdeles den høyeste 12 måneders veksten i eindomsprisene på 16,5 prosent, tross en prisnedgang i mai måned på 1,4 prosent.  Dette ifølge tall fra Eiendom Norge.

Les mer...

>> OVERTAR TOPPJOBBEN I NORGES VAREMESSE

Gunn Helen Hagen overtar ledelsen i stiftelsen Norges Varemesse fra 1. juni 2016.

Les mer...

>> NY SJEF FOR SALGET AV OSLO

[pressemelding] Ny sjef for markedsføringen av Oslo: Christian Lunde overtar i Visitoslo.

Les mer...

>>TOPPINDUSTRISENTER TIL GAUSTABEKKDALEN

[pressemelding]  Oslo gikk seirende ut av lokaliseringskampen om det nye Toppindustrisenteret.

Les mer...

SKAL UTREDE JOURNALISTISK NÆRINGSKLYNGE

[pressemelding]* Skal utrede næringsklynge for journalistikk i Oslo:  Guro Istad starter i prosjektstilling i Oslo Media House.

Les mer...

@oslokommune

Følge twitterstrømmen om søppelskandalen her!

 

Les mer...

20 MILLIONER virkemiddelkroner til innovasjon i Oslo og Akershus

[innovasjonsstøtte] Sammen med Oslo kommune har Akershus fylkeskommune vedtatt rundt 20 millioner kroner til innovasjonsprosjekter i Oslo og Akershus for 2017. 

Les mer...

Søppelkrisen får konsekvenser: Ny leder i Renovasjonsetaten

[oslo kommune] Etter et halvt år med søppelkrise er det nok:  Renovasjonssjefen byttes ut.

Les mer...

Se opptaket fra NHOs årskonferanse 2017!

 [Årskonferansen] Følg norsk næringslivs årlige storsamling som NHO har direktestrømmet fra Oslo Spektrum.   Konferansen har fått navnet Made in Norway, på jobb for en grønn fremtid. 

Les mer...

:BLOGG: Flyktet fra KRIG i Kurdistan til boligjakt i OSLO

:BLOGG: Ferhat Aziz flyktet fra den syriske delen av Kurdistan i 2014.  Han er asylsøker i Norge, og har praksis i Oslo Business Memo samtidig som han går på norskkurs for innvandrere.  Aziz har medieutdanning fra Syria.

Han starter i OBM med en blogg om møtet med den råeste delen av osloøkonomien. Boligmarkedet.

Les mer...

:BLOGG: På sporet av julen i Oslo

 :BLOGG: Tar du trikken om morgenen? Da har du kanskje sett henne, for hun er der, hver morgen.

Jeg vet at hun er der. Hun reiser fra beste vest til beste øst.

Les mer...

HØYSKOLEN KRISTIANIA OVERTAR WESTERDALS

[pressemelding] Osloskoler slår seg sammen:  Høyskolen Kristiania forhandler om å kjøpe Westerdals Oslo ACT

Les mer...

:BLOGG: "Det er ikke statens oppgave å finansiere alle ideer og grundere med ambisjoner"

Karl-Christian Agerup

:BLOGG:  Karl-Christian Agerup i Oslotech heller kaldt vann i blodet på en aksjonsgruppe av selvbestaltede "supergründere" som krever milliardoverføringer fra Oljefondet som de tenker drysset over norske gründere.

Les mer...

FORRETNINGSADVOKAT ROMANDEBUTERER MED NAZIKRIM

[boklansering] Trond Vernegg, oslobasert forretningsadvokat, forfatter, eks-journalist og riksmålsformann, har valgt krimsjangeren for sin første skjønnlitterære bok:  Plottet er vevd inn i en 70 år lang etterkrigstid hvor det eksisterer et "underjordisk" nazinettverk tettpakket av maktintriger, kamp om store penger og dertil hørende vold og hevn.

Les mer...

BYGGER FOSSILFRI JORDAL AMFI FOR 400 MILLIONER

 [pressemelding] Kontrakt til 400 millioner kroner:   NCC Norge AS bygger nye Jordal Amfi for Kultur- og idrettsbygg Oslo KF 

Les mer...

HOME CONTROL VINNER AV 100 PITCHES

[pressemelding] Smarthus-gründerne bak Home Control stakk av med premien på 300 000 kroner i pitchekonkurransen «100 Pitches».

-

Les mer...

[konferanse] BIOMARINT TOPPMØTE I OSLO

[pressemelding - konferanse] Norge vertsland for BioMarine Business Convention 2016: Utnyttelse av de blågrønne bioressursene i fokus! 

Les mer...

OMM16: OPPDATER DEG OM NYE LØSNINGER FØR DU TAR NYE BESLUTNINGER!

 

[pressemelding konferanse] Det skjer i Skippergata torsdag 1. september 2016 kl 13-18: Beslutningstakere med innflytelse budsjetter i milliardklassen er i salen når Oslo Media Meeting braker løs.

  

Les mer...

:MEMO: Oslo har falt ut av urban eliteliste

:MEMO: Etter å ha vært ranket som den 23. beste byen å bo i, har Oslo falt helt ut av prestisjemagasinet Monocles liste over de 25 beste byene i verden.  København, Stockholm og Helsingfors er fortsatt solid plassert på den ekslusive listen.

Les mer...

Starter motorveiutvidelse i samferdselskompromiss til 75 milliarder kroner

[pressemelding] Bompenger for elbiler i rushtiden: Byrådspartiene forhandlet frem Oslopakke 3 med E18-utbygging, flere nye T-banelinjer og kollektivterminal på Lysaker.

Les mer...