Forsiden

Solcellelampen fra Oslo inntar kloden

Brigth ser lyset

Kristian Bye, administrerende direktør i Bright Products AS, ser lyst på de kommende månedene - solcellelampen er på vei til butikkhyllene og til crowdfunderne.

CLEANTECH - Bright Products

Sun Bell-lampene fra Oslo-selskapet Bright Products AS rundet nyåret med nytt fotfeste i det nordamerikanske markedet og en tysk innovasjonspris. I Afrika har bestillingene passert 10 000 enheter. Solenergilampene er nå også på vei ut til selskapets crowd-funding-aksjonærer som takk for hjelpen for fjorårets finansiering.

Bright har de siste månedene kjørt første testproduksjon av de lampetypene Sunturtle og Sunbell. Nå begynner det også å lysne i de utenlandske markedene. I februar starter leveransene til USA og Canada, der selskapet har fått en distribusjonsavtale med kjedenettverket Eartheasy Sustainable Living. Familieselskapet har mer enn tre millioner brukere i egen nettbutikk og leverer også til 800 andre butikker.

Teamet i spissen for Bright-prosjektet: Kristian Bye, Bright Products AS, Marius Andresen, K8, og Olivier Butstraen, K8.

- Vi har de siste månedene valgt å legge ned noe ekstra tid i kvalitetssikring av produktene som har medført litt forsinkelse av nye lanseringer. Men først må vi sikre sikre  produktet mot kortslutning hvis folk skulle finne på å koble Sunbell til andre strømkilder, sier administrerende direktør Kristian Bye i Bright Products.

Pris i Tyskland

Lampeselskapet Bright har blitt lagt merke til også i Europa og Sunbell ble kåret til mest innovative produkt i Tyskland i 2013. Konkurransen var i regi av off-grid-selskapet Phaesun. Interessen for avanserte ladbare lamper i strøk uten strømnett er økende.

Vi har bestillinger på over 11.000 enheter. ca 7.000 Sunbell og 4.000 Sunturtle. De fleste av disse bestillingene kommer fra kvalifiserte distributører i afrikanske land (Kenya, Tanzania, Nigeria og Angola).

- Lighting Africa anslår en vekst i 2013 på 100-300% avhenging av land og region. Fortsatt er store deler av markedet udekket, og mange førstegangs-kjøpere ser nå etter "neste generasjon produkt". Der skal Bright spille en viktig rolle, sier Kristian Bye.

Fansen får

De første lampene blir snart å se også i Norge der Bright er i dialog med 2 grossister og 2 

kjeder for salg i det norske og skandinaviske markedet.

Bright-emisjonen i mai fikk inn 5,5 millioner kroner fra 6 nye investorer. De eier nå 34% av selskapet. Med lånetilsagn på inntil 2,5 millioner og støtte fra Innovasjon Norge er Bright foreløpig godt finansiert for den forretningsplanen styret og ledelsen jobber mot. 

- Vi søker kontrollert vekst med fokus på lønnsomhet i hvert salg og betalingsbetingelser som reduserer risiko for selskapet. 

Produksjon av lampene skal finne sted i Thailand. Bright har også fått presentert seg for FN-systemet og prinsesse Märtha Louise bestillte 70 lamper til barna i den tyfonrammede byen Tacloban på Filippinene. 

- Det blir mye reising til eksotiske land og mange interessante møter med nye mennesker, sier Brigth-sjefen.

- Og når får crowdfunderne lamper?

- Vi har heldigvis svært tålmodige kunder fra crowd-funding kampanjen. de har blitt løpende orientert om vår utvikling. Jeg har til nå ikke mottatt èn sint eller klagende melding. Prosessen med sikring av elektronikken de siste 2 månedene har gitt uønskede utsettelser, men jeg regner med å sende ut lamper til crowdfunderne og sette av lamper til samarbeidet med care i slutten av januar, sier Kristian Bye